Alla kan träna men kan alla vila?

I fyra dagar har jag varit ifrån all träning. Fyra dagar med skräpmat, godis, sovmorgon och har i princip inte gjort någonting som har gynnat idrotten. Ett avstamp från idrottandet efter en stor tävling var precis det jag behövde.  Min vardag och min träning är alltid strukturerad vilket gör det är skönt att ha några dagar där jag kan göra vad jag vill. Jag har inte varit noggrann med att äta bra eftersom jag tycker det är jobbigt att få i sig all den mängd kalorier. Jag har bytt ut gröten och äggen på morgonen mot vitt bröd. Jag har ätit mängder av sötsaker. Jag har inte sett till att få i mig något att käka efter 2-3 timmar. Jag har hoppat över grönsakerna och druckit Cola istället för mjölk. Jag tycker att det varit skönt att äta lite huller om buller. Men eftersom maten är avgörande för utveckling ska jag återgå till min vardag igen redan imorgon. Jag märker att jag lätt får huvudvärk, orkar inte lika mycket och har inte samma energi som när jag äter bra. Men jag klagar inte, det var gott så länge det varade!

Men hur länge ska man vila egentligen? Det finns nog inga generella råd som beskriver hur länge man ska vila efter en tuff tävling. Jag tror att det viktiga är att känna efter hur kroppen känns både mentalt och fysiskt. Om man dessutom har gjort en bra tävling är det lätt att hamna i en ond cirkel att man fortsätter att träna på eftersom det kändes så bra. Jag är en typisk sådan. Direkt efter mitt EM förra veckan kände jag mig mer motiverad än någonsin att träna ännu hårdare och bli ännu bättre. Kroppen kändes på topp och jag såg inga hinder till att bara köra på med träningen. Från min synvinkel är denna sinnesstämning som farligast vilket kan leda till att man hoppar över återhämtningen. Efter en lyckad tävling kan det vara adrenalinet som pratar åt en men i själva verket behöver man återhämtning på grund av att man tagit ut sig mer än på en träning. I fyra dagar har jag inte tränat någonting. Imorgon tänkte jag börja träningen igen, dock ingen tyngdlyftning eftersom jag tror att det behövs lite mer paus där. Impulsen säger att jag bör  träna lyftning direkt men jag tror att kommunikationen mellan det mentala och det fysiska i kroppen inte riktigt samarbetar. Därför måste man sikta långsiktigt, ska jag älska tyngdlyftning lika mycket som jag gör nu som om 6 år måste man avstå från det man älskar i kortare perioder för att bibehålla drivkraften. Jag tror att det skapar mer motivation till att börja lyfta nästa vecka igen.

Men jag måste erkänna att det är en stor kontrast från att vara aktiv dygnet runt nästan till att vila några dagar i rad och inte tänka på någonting. Det är både skönt och läskigt. Tankar som snurrar runt huvudet är ”nu missar jag för mycket träning”. Jag tänker då att jag gör detta för att kunna utvecklas ännu mer, att mina muskler verkligen får sin tid till att återhämta sig ordentligt och för att förebygga skador. Pigga muskler leder till bra träning vilket jag strävar efter.

logga

 

Tack alla som röstat här eller på Instagram, denna logga fick flest röster!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s