EM 2014

Jag är glad, lycklig och nöjd! Tävlingen är över och jag är så stolt över min prestation! Jag är helt överlycklig över alla som har hejat på mig och som stöttat mig! Jag vill passa på att säga ett ordentligt TACK till alla er, ta åt er ordentligt! Jag blir rörd av alla kommentarer och gratulationer jag fått ta del av, ni är guld värda för mig! Att tävla med ett bagage full med peppning och lyckönskningar gör det enklare på något sett.

Träningen inför detta EM har pågått i 7 månader, sedan mitt U23-EM förra året i september. Då satte coach och jag ett mål som vi skulle sträva efter. Träningen har varit både tung och lätt med både motgångar och medgångar. Vi har arbetat dagligen med teknik, explosivitet, tajming och styrka. Vissa dagar har det varit lättare och vissa dagar har varit som en mardröm. Jag har tagit intiativ till att åka på korta läger varje månad för att få ut maximal utveckling. Jag har gjort prioriteringar som varit både varit tuffa och lätta, endast för tyngdlyftningens skull. Jag har varit medveten om att man ska ta vara på varje tillfälle som gynnar lyftningen och sin egen utveckling. Träningen har legat i den proximala utvecklingszonen hela tiden för att kunna nå resultat. Som vi har kämpat och krigat inför detta EM och nu är det över, men jag lämnar mästerskapet med ett stort leende på läpparna!bild.PNG

Jag vägde in på 68,12 kg och sedan väntade knappt 2 timmar till tävlingsstart. Jag gick in i min tävlingsbubbla med rätt musik och fokusering. Det blir mental uppvärmning innan den fysiska uppvärmningen börjar. Det kändes ganska bra, visst var jag nervös. Saker såsom podiet, tävlingsstång, arenaljus och publik är ingenting man vet något om fören man gör sitt första lyft. Så visst finns det nerver, men försöker mest låta nerverna vara och tillåta sig själv till att vara nervös. Hade jag inte varit nervös, hade jag säkert inte haft samma förväntan som jag hade då. Jag vill alltid lyckas och speciellt på stora mästerskap, det är då man får sin chans till att bevisa något, sin talang, sin förmåga och sin egen kapacitet. Tur är väl det att jag har en coach som lugnar ner en lite! Uppvärmingen gick bra, jag kände att jag hade formen och jag hade absolut inställningen! Jim instämde till att lyften såg bra ut genom feedback och kroppsuttryck. Jag gick upp till 90 kg i ryck på uppvärmningen vilket var ett lätt lyft. Sedan var det dags att starta tävlingen. Jag skulle gå in på 92 kg. Och jag satte det enkelt. Det är alltid så skönt att få det första lyftet godkänt, då är man ingång och då är det bara att köra på. Jim satte sedan 95 kg i mitt andra försök. Det blev en lång vila då många lyftare skulle gå in på den vikten. Jag hatar egentligen lång vila mellan mina lyft men det var bara att gilla läget. När det äntligen var min tur så satte jag det! Godkänd vilket innebar nytt svenskt rekord! Jag försökte att inte bli nöjd eftersom det är den absolut värsta sinnesstämningen man kan befinna sig i när man har ett lyft kvar. Jim satte 97 kg som mitt sista försök i rycken. Det blev även här en lång vila för min del vilket gjorde mig lite orolig. Jag försökte då återgå till min bubbla och bibehålla lugnet och säkerheten. När det var min tur övertygade Jim mig att jag skulle klara det. Jag gav allt och till min förvåning satte jag lyftet! 97 kg i ryck alltså, sjukt bra att jag knappt har insett det själv ännu. Nytt svenskt rekord och endast 3 kg ifrån att rycka tresiffrigt, galet! Med detta resultat blev jag 8:a i ryck av 18 st. Endast 6 kg ifrån brons-medaljen. Jag är så nära de bästa och det gör mig lycklig!

Till stötarna gick jag in på 110 kg. Vi hade satt 107 kg först men uppvärmningen kändes otroligt bra och var övertygande till att höja min ingång. När jag väl skulle stöta 110 kg så fick jag världens sämsta vändning, tog det lite för givet tror jag. Fick stanna i sittet och försöka rädda hela situationen, tur att jag har starka ben annars hade jag inte klarat av att reda ut det. Blev lite förbannad på mig själv vilket gjorde att överstöten blev mycket bra och stabil. Jim höjde till 114 kg. Inte lika lång vila i stötarna som i rycken så det var strax dags att gå upp på podiet igen. Jag fick en betydligt bättre vändning och stötte det, godkänt med 2-1 från domarna. Det var nytt svenskt rekord och innebar att jag är den tjej som har både ryckt och stött mest genom tiderna i Sverige. Sista försöket blev på 117 kg och jag var verkligen taggad. Fick till en bra vändning som inte kändes så tung och var övertygad om att jag skulle klara överstöten med. Jag stötte och blev glad som varade några sekunder innan jag vände mig om och fick syn på de 2 röda lamporna, underkänt med 2-1. Attans! Jag fick upp hela 117 kg men hade inte domarna med mig. För mig, har jag nu stött 117 kg i alla fall och bär med mig det goda försöket. Hade jag stött 117 godkänd var jag endast 6 kg ifrån brons-medlajen!

Det blev totalt 5 svenska rekord och 5 godkända lyft av 6 möjliga. Jag är så nöjd över prestationen och att träningen har gett resultat. Jag är glad att jag fick vara med i A-gruppen och att få vara med på Eurosport. Jag blev 9:a totalt av 18 stycken!

bild-5

 

bild-2

bild-4

bild.PNG-2

 

bild

Och den här glada mannen, Jim Gyllenhammar var som absolut bäst idag! Jag försöker tacka honom hela tiden men känner ibland att orden inte räcker till att förklara hur tacksam jag är för all hjälp och coaching jag får. Han är en grym coach att ha med på tävlingar och skriver program som ger både resultat och utveckling. Tusen tack Jim, du förtjänar all uppmärksamhet!

bild-3

18 tankar om “EM 2014

  1. Så starkt av dig, Carita!!! Härligt att se, och grattis till alla rekord 🙂 Jag hade själv massvis med ryck på schemat igår och det har aldrig känts så bra. Tack för ett suveränt seminarium i helgen och återigen jättegrattis till framgången! /David från CrossFit Kalmar

  2. Stort Grattis Carita!

    Försökte följa det live via mobilen och det var underbart att se när vikt efte vikt blev godkänd. Höftigt att du även hade 117 över huvudet.

    Verkligen inspirerande att se dig lyckas så bra när det gäller!

  3. Wow!! Vilken bragd, stort grattis. Såg dig som hastigast i söndags när jag var förbi CF (det är jag som färgsatt de nya lokalerna), många år sen orienterandet nu men kul att följa dina framgångar Carita!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s