Passar tyngdlyftning för alla människor?

Det fick bli en vilodag idag då förkylningen blivit värre. Känns konstigt att inte träna mitt i veckan, men för en gång skull sitter jag i soffan och ser på tv tillsammans med en varm kopp Té. Det händer inte ofta då jag antingen är upptagen med plugg, träning eller hunden. Jag hoppas kunna träna som vanligt imorgon och återgå till vanliga rutiner, att tillbringa kvällen i soffan är absolut inget som roar mig.

Bild

Idag var det sista dagen jag hade verksamhetsförlagd utbildning i skolan. Många av eleverna var mycket intresserade av tyngdlyftning och fick nog en annan syn på vad sporten egentligen går ut på. En liten, lång och smal tjej sa något som jag fastnade för.

”Kan jag också bli en tyngdlyftare?”

Jag började sedan diskutera med henne varför hon lät så skeptiskt när hon frågade. Hon förklarade att hon var så smal att rimligheten att bli stark inte var trovärdiga. Det var nämligen så att många av eleverna trodde att man var tvungen att vara stor och tung för att bli stark. Det gav mig en eftertanke, tror många att man måste vara enorm för att kunna lyckas i tyngdlyftning? Är det så att de flesta bara känner till den tyngsta klassen inom sporten som de sedan refererar till? Tyngdlyftning består av många olika viktklasser, från klass 48 kg för damer och klass 56 kg för herrar. En dam som väger 48 kg är väl knappast enorm och inte heller en man som väger 56 kg! Man behöver alltså inte vara enorm och stor för att bli en tyngdlyftare. Det finns olika viktklasser just för att det skall bli så rättvis som möjligt när man tävlar. Självklart är längden en viktig faktor till vilken klass man bör tävla i. Jag som är ganska lång tävlar i en lite högre klass medans Angelica Roos från Mosseberg är kortare och tävlar i en lägre klass exempelvis. Jag förklarade för min elev att jag var lika smal som henne när jag började med tyngdlyftning. Vid mitt första U-SM tävlade jag i klass 44 kg och vägde runt 39 kg om jag inte minns fel.

”Smal som en sticka”

Detta sa kommentatorn om mig när jag var med i lilla sportspegeln år 2003 i Olofström på U-SM. Ändå kunde jag lyfta mer än min egen kroppsvikt. Tyngdlyftning kräver styrka och muskler. Men samtidigt teknik. Att bygga muskler tar tid och man ska inte hasta sig fram när man är ung. Det går utmärkt att börja med sporten oavsett hur smal eller stor man är, för det går alltid att arbeta med sin teknik. Tynglyftning är en sport som jag tror kan passa alla människor om man ger det tid. Någon roligare sport än denna finns det inte heller!

 

En tanke på “Passar tyngdlyftning för alla människor?

  1. Pingback: När jag nämner att jag är en tyngdlyftare säger folk… | Carita Hansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s